Gartner i farta Permakultur, hageplanlegging og gartnertjenester

Permakultur

Hva er permakultur?

Ordet permakultur kom opprinnelig av «permanent agriculture», men er  i dag erstattet av begrepet «permanent kultur», for det handler om mye mer enn matproduksjon.

Permakultur er bærekraft i praksis. Målet er å skape lokale, stabile og produktive systemer i balanse med naturen, og samtidig redusere mengden arbeid og energi som kreves. Naturen brukes som modell for å designe hus, hager, gårder, skoger, bygder og byer, ja til og med sosiale strukturer og økonomi!

Det der er jo litt å tygge på. Permakultur er nemlig et planleggingssystem og ingen bestemte metoder. Det er en etikk og en livsholdning. Hvordan leve bærekraftig?
Ikke ta ut mer ressurser og energi enn du gir tilbake? Det som er gøy er at det finnes mange smarte løsninger for dette.

Permakultur ble teoretisert av Bill Mollison og David Holmgren i Australia på 1970-tallet. Og det startet med systemer for bærekraftig landbruk. I dag er det en verdensomspennende bevegelse som finner nye tilhengere under trykket av den krisen jorda befinner seg i; både global oppvarming og globalt tap av natur og naturmangfold.

Jeg er en av stadig flere nye tilhengere. Vi må alle ta ansvar.

For å finne ut mer og ta essensen av dette hjem til meg selv, tok jeg kurs i Permakultur Design. Opplegget jeg fulgte besto av 4 samlinger, hver vår og høst i 2 år. Tiden i mellom gikk med til å gjennomføre et prosjekt. Mitt prosjekt var Demohagen.  

 

Etikk og design

De etiske prinsippene er:

  • Omsorg for jordkloden
  • Omsorg for mennesker
  • Rettferdig fordeling

Designsystemet har 12 prinsipper som kan brukes på alt fra planlegging og etablering av små kjøkkenhager til bolig-/byplanlegging eller et sykehjem.

Målet er å skape lokale, stabile og produktive systemer som forsyner oss med det vi behøver, i balanse med naturen. 

Essensen av designprinsippene er å være observant og tålmodig, finne ut hva som finnes fra før, hva man må leve med og hva man kan korrigere, dvs. forbedre.

Og nesten viktigst: bruke ressursene som er tilgjengelige. Fange og lagre dem. Ikke misbruke eller kaste bort.

I praksis i en hage:
Fang og ta vare på sollys og solenergi, fang og ta vare på vann, fang og ta vare på næringsstoffer som er i omløp. La hagen bli et selvforsynt system, tilfør minst mulig utenfra. Om det du tilfører er gjenbruksbasert, er det aller best. 

Dette er god ressursforvaltning.

 

De 12 designprinsippene
ble formulert i David Holmgrens bok «Permaculture Principles and Pathways Begyond Sustainability» fra 2002:

  1. Observer og samhandle  («Beauty is in the eye of the beholder»)
  2. Fang og lagre energi  («Make hay while the sun shines»)
  3. Oppnå avkastning  («You can’t work on an empty stomack»)
  4. Bruk selvregulering og godta tilbakemeldinger  («The sins of the fathers are visited by the children unto the seventh generation»)
  5. Bruk og verdsett fornybare ressurser og tjenester  («Let nature take it’s course»)
  6. Produser inget avfall  («A stitch in time saves nine»)
  7. Design fra mønstre til detaljer  («Can’t see the wood for the trees»)
  8. Integrer i stedet for å segregere  («Many hands make light work»)
  9. Bruk små og sakte løsninger  («The bigger they are the harder they fall. Slow and steady wins the race»)
  10. Bruk og verdsett mangfold  («Don’t put all your eggs in one basket»)
  11. Bruk kanter og verdsett marginalene  («Don’t think you are on the right track just because it is a well-beaten path»)
  12. Bruk og svar på endring kreativt  («Vision is not seeing things as they are but as they will be»)

I Norge jobber Norsk permakulturforening med å forske på og utvikle bærekraftige løsninger i praksis, gjennom kurs, nettverksbygging og informasjonsarbeid.